Particulieren kunnen vanaf 1 juli 2015 eenvoudiger zelf een nieuw huis bouwen. Minister Blok (Wonen) vereenvoudigt daarvoor de eisen in het Bouwbesluit 2012. Dat betekent bijvoorbeeld meer vrijheid bij het ontwerpen van je eigen huis zoals de trappen, de hoogte van het plafond en de omvang van de badkamer en het toilet. Succesvolle ervaringen hiermee zijn opgedaan in drie gemeenten onder de Crisis- en Herstelwet en gaan volgend jaar landelijk gelden.

De site www.ruimtelijkeplannen.nl is inmiddels wel bekend. Via die site maken de verschillende overheden hun digitale plannen (bijvoorbeeld bestemmingsplannen en Logo rijksoverheidstructuurvisies) bekend. Sinds kort is er een nieuwe site waar de bestemmingsplaninformatie digitaal wordt gepresenteerd: www.WatMagWaar.nl.
Op WatMagWaar.nl vindt u alle digitale bestemmingsplannen van Nederland. WatMagWaar.nl is ontwikkeld door Geonovum en het Kadaster in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Milieu, om ervaring op te kunnen doen met het interactiever aanbieden van informatie.

De website waarschuwt dat de informatie nog niet compleet zou zijn. De informatie wordt gebruikersvriendelijker gepresenteerd. De site is zeker een bezoekje waard.

 

Zo'n 50 gemeenten gaan hun officiële besluiten en mededelingen op internet publiceren via een gezamenlijk systeem van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK).

De gemeenteraad van Apeldoorn heeft het bestemmingsplan "Stadsdeel Zuid-Midden" vastgesteld. Voor dit bestemmingsplan heeft de gemeente een anterieure overeenkomst gesloten met Oostelijk Onroerend Goed BV. Bij de vaststelling van het bestemmingsplan is het in de anterieure overeenkomst vastgelegde bouwvlak niet in het bestemmingsplan opgenomen. De reden ervoor was, dat de verschuldigde betaling van de overeengekomen exploitatiebijdrage nog niet betaald was.

Op de site van Binnenlands Bestuur kwam ik een heldere uitleg tegen van mr. Vera Textor van Nysingh advocaten over het begrip 'hetzelfde perceel'. Dit begrip is onder andere van belang voor de beoordeling van vergunningvrij bouwen.

social facebooksocial twitter
 

Verbeter de samenwerking met de gemeente

Het nieuwste boek van Roland Scholten


De Gemeente, Uw Partner In het Bouwproces

 

is onlangs verschenen. Wil jij sneller en makkelijker toestemming om te bouwen? Dit boek leert je hoe je dat in 5 stappen lukt.

 

Bestellen?

klik op onderstaande afbeelding van het boek.

3D omslag PBK2Render 

 

 

Praktische informatie over vergunningen in uw mailbox? Meld u aan!
Uw naam: *

Wat is uw naam?
Uw e-mail adres: *

Wat is uw e-mail adres?
Ik ontvang de mail graag in:

Ongeldige invoer