Bouwvergunning aanvragen – Iedere ontwikkelaar, architect, bouwadviseur of aannemer die een vergunning aanvraagt wil deze vergunning snel hebben. Toch duurt het vaak lang voordat een vergunning verleend wordt. In dit artikel beschrijf ik drie fouten die je als ontwikkelaar, architect, bouwadviseur of aannemer niet wilt maken als je snel vergunning wilt hebben.

Vaak komt het lange wachten door een aantal basisfouten die gemaakt worden door de aanvrager. Wat is er nu makkelijker dan rekening te houden met de basisfouten bij een volgende aanvraag. Als je weet welke fouten gemaakt worden, en wat daarvoor de de oplossing is, zul je in de toekomst deze fouten niet of minder snel maken.

Fout 1. Afwachten en passief zijn
Wachten

Wees actief en onderneem actie. Pak de telefoon. Probeer de gemeente te bewegen tot actie. Desnoods via een formeel verzoek. Laat je niet met een kluitje het riet insturen. Als de gemeente merkt dat je daadwerkelijk resultaat wilt bereiken, is de gemeente sneller bereid tot actie. Maar de gemeente heeft zich ook te houden aan wettelijke termijn. Deze kun je afdwingen als het nemen van actie niet leidt tot het resultaat dat de gemeente met de vergunning aan de slag gaat. Als voormalig gemeentelijk medewerker is mijn ervaring dat actie van de aanvrager leidt tot meer voortvarendheid bij de vergunningverlening.

Fout 2. Onduidelijke aanvraag

Als je een aanvraag hebt die onduidelijk is of onvolledig, dan duurt het langer voordat je een vergunning krijgt. De gemeente moet gaan interpreteren. De gemeente moet gaan nabellen of navragen wat je bedoelt. En door de interpretatie kan de gemeente eerder fouten maken. Deze fouten moeten hersteld worden. En het herstellen van fouten kost ook extra tijd. Het ontbreken van stukken bij je aanvraag kan tot gevolg hebben dat de aanvraag aangevuld moet worden met extra stukken. En door die extra informatie kan eerdere informatie ook aangepast moeten worden. Ik heb ervaren dat de gemeente minder energie heeft om onvolledige aanvragen te behandelen dan om aanvragen te behandelen die volledig zijn.

Fout 3. Aanvraag in strijd met wettelijke voorschriften

Aanvragen worden soms in strijd met wettelijke voorschriften gedaan. Het bouwwerk is in strijd met het Bouwbesluit. Of het bouwwerk is in strijd met het bestemmingsplan. Soms kan er ook strijdigheid zijn met andere wettelijke voorschriften. Dit allemaal maakt vergunningverlening voor de gemeente een stuk lastiger. De gemeente moet, soms, de mogelijkheid geven om de fout te herstellen. Soms doet de gemeente dat ook zonder dat er een verplichting voor is. Maar het kan ook zijn, dat de gemeente de vergunning gaat weigeren. Dan wacht er een hele bezwaarprocedure of er moet een nieuwe aanvraag ingediend worden. Het spreekt voor zichzelf dat het dan langer duurt voordat vergunning verleend kan worden.

Vraag: welke fout heb jij gemaakt en wat is daarvoor je oplossing?

Hierboven heb ik een aantal oplossingen voor veelgemaakte fouten beschreven om sneller bouwvergunning te kunnen krijgen. Heb jij ook voorbeelden van fouten die jij gemaakt hebt waardoor je lang moest wachten op je vergunning? Deel je fouten (met jouw oplossing) hieronder en laat anderen leren van jouw ervaring. Heb je geen oplossing voor je fout? Dan reageer ik op je reactie en zal je een oplossing geven.

Reacties  

#2 Roland Scholten 11-12-2013 15:08
Dag Ron,

Bedankt voor je reactie. Goed dat ik mijn doelgroep op deze manier waardevolle informatie kan geven. Helaas kan ik er 14 december niet bij zijn, maar ik weet zeker dat we in de toekomst elkaar vaker kunnen helpen. Ik vind het erg fijn dat ik mensen met mijn expertise, kennis en ervaring verder kan helpen om sneller en met minder moeite toestemming te krijgen om te bouwen.

Hartelijke groet,
Roland Scholten
#1 Ron de Joode 07-12-2013 17:41
Dag Roland,

Ik weet niet wat er vorige keer misging, maar... in de herkansing... Ongelooflijk dat je dit artikel met de snelschrijftech niek tot stand hebt gebracht. Goed gedaan, hoor... Je dingt zeker mee naar de prijs, mijn nieuw te lanceren boek - uiteraard persoonlijk door mij gesigneerd. ;-)

Als je volgende week zaterdag ook naar het seminar komt, ontdek je hoe je deze techniek naar een hoger niveau tilt. Ik laat je zien hoe je dan ook razendsnel je e-book kunt schrijven. Een e-book is eveneens een manier om je met klanten te verbinden.

Ik heb het idee dat jij dit al goed oppakt. Wat je schrijft, bewijst dat jij een expert bent. Je beweegt de lezer bovendien om actie te nemen. Ik weet zeker dat jouw doelgroep iets kan met deze expertadviezen!

Je praat immers vanuit je ervaring. Ik hoop dat ik je in de nabije toekomst verder mag helpen met het delen van de boodschap die jij als expert hebt.

Vrolijke schrijfgroeten en hopelijk tot volgende week!

Ron de Joode
Eigenaar Jouw Schrijfcoach

Plaats reactie

Beveiligingscode
Vernieuwen

social facebooksocial twitter
 

Verbeter de samenwerking met de gemeente

Het nieuwste boek van Roland Scholten


De Gemeente, Uw Partner In het Bouwproces

 

is onlangs verschenen. Wil jij sneller en makkelijker toestemming om te bouwen? Dit boek leert je hoe je dat in 5 stappen lukt.

 

Bestellen?

klik op onderstaande afbeelding van het boek.

3D omslag PBK2Render 

 

 

Praktische informatie over vergunningen in uw mailbox? Meld u aan!
Uw naam: *

Wat is uw naam?
Uw e-mail adres: *

Wat is uw e-mail adres?
Ik ontvang de mail graag in:

Ongeldige invoer