Traag. Op de vraag hoe de gemeente werkt, is dat een veel gehoord antwoord. Ook jij als architect, bouwadviseur, ontwikkelaar of aannemer zult vaak dit antwoord geven.Maar is het echt zo dat de gemeente traag is? Het valt niet te ontkennen dat het vaak lang duurt voordat de gemeente een beslissing neemt op een vergunningaanvraag. Maar dat betekent niet dat de gemeente traag werkt. De complexe aanvragen, de manier van organiseren en verplichte procedures maken dat de gemeente vaak veel tijd nodig heeft om tot een besluit te komen over een aanvraag.

Complex

Aanvragen voor vergunningen zijn vaak complex. De gemeente moet kijken naar een groot aantal zaken om te toetsen of die voldoen aan de (wettelijke) eisen. Voor die toetsing is vaak specialistische kennis nodig. Dat betekent dat er veel mensen aan het beoordelen van een vergunning werken. En vanuit al die kennis moeten voorschriften worden geformuleerd. Hierdoor ontstaat de kans dat voorschriften met elkaar in tegenspraak zijn. Een bekend voorbeeld is een vloer in een keuken van een horecagelegenheid. Vanuit het oogpunt van hygiëne moet de vloer glad zijn, omdat die dan goed schoon te maken is. Vanuit het oogpunt van veiligheid moet de vloer stroef zijn om uitglijden te voorkomen.

coverDe snelle vergunning

Uitgebreide besluitvorming

De besluiten van de gemeente worden genomen door het college van burgemeester en wethouders of soms zelfs door de gemeenteraad. Dit is door de wet voorgeschreven. Dat betekent dat er na de beoordeling van de verschillende aspecten een advies geschreven moet worden. Daarna kan er besloten worden over een aanvraag. Dit advies vraagt vaak uitleg van de ambtenaar en voorbereidingstijd door de persoon die het besluit neemt. Een burgemeester, een wethouder of een gemeenteraadslid is geen specialist op het gebied van de vergunning, maar moet daar wel over besluiten. Daarom is er tijd nodig om de beslissers goed te informeren en te adviseren over het besluit dat ze moeten nemen.

Zorgvuldigheid

Een deel van de tijd is nodig omdat een besluit zorgvuldig moet worden genomen. Met het verlenen van een vergunning aan een burger kan een andere burger geschaad worden. Daarom moeten de belangen goed tegen elkaar afgewogen worden. Ook het weigeren van een vergunning moet goed gemotiveerd worden. Dit zijn allemaal eisen die de wet aan de besluitvorming door de gemeente stelt.

Hierdoor lijkt het vaak alsof de gemeente traag werkt, maar achter de schermen gebeurt er heel veel. Dat wil niet zeggen, dat er geen mogelijkheden zijn om in individuele gevallen sneller te werken. Die zijn er zeker. Maar dat vraagt ook een actieve houding van de vergunningaanvrager. Communiceren over de werkzaamheden (zonder dat daarbij een oordeel over het werk wordt gegeven) en aanbieden om waar nodig en mogelijk te ondersteunen, helpt al veel om begrip te krijgen.

Jouw praktijk

Wat zijn jouw ervaringen met vergunningverlening door de gemeente? Is de gemeente traag? Of vind je de gemeente snel? Deel hieronder jouw ervaring.

Wil je gratis 3 hoofdstukken lezen van mijn boek De Snelle Bouwvergunning?

Klik dan nu op onderstaande knop

Bestelbutton VM

Reacties  

#2 Roland Scholten 22-11-2013 07:50
Bedankt Leni voor je reactie. Het blog richt zich op professionals die regelmatig te maken hebben met met bouwaanvragen. Bijvoorbeeld architecten, bouwadviseurs, ontwikkelaars en aannemers. Misschien ken je mensen die regelmatig te maken hebben met bouwaanvragen. Zij hebben mogelijk belang bij de informatie uit dit blog. Zou je dit blog dan aan hen door willen sturen?
#1 Leni Minderhoud 21-11-2013 22:20
dag Ronald, voor wie is dit blog precies geschreven? Mensen die net een bouwval hebben gekocht? Nieuwbouw, verbouwing bestaande bouw? Particulieren of bedrijven?
Ik voel me zelf niet aangesproken, heb een appartement, wel in eigendom maar zou er niet aan denken om een bouwvergunning aan te vragen.

Plaats reactie

Beveiligingscode
Vernieuwen

social facebooksocial twitter
 

Verbeter de samenwerking met de gemeente

Het nieuwste boek van Roland Scholten


De Gemeente, Uw Partner In het Bouwproces

 

is onlangs verschenen. Wil jij sneller en makkelijker toestemming om te bouwen? Dit boek leert je hoe je dat in 5 stappen lukt.

 

Bestellen?

klik op onderstaande afbeelding van het boek.

3D omslag PBK2Render 

 

 

Praktische informatie over vergunningen in uw mailbox? Meld u aan!
Uw naam: *

Wat is uw naam?
Uw e-mail adres: *

Wat is uw e-mail adres?
Ik ontvang de mail graag in:

Ongeldige invoer